Het Judopak (Judogi)
Bij judo hoort een speciaal pak. Sommige judoka's noemen hun pak 'Kimono'. Dit is niet helemaal juist. De kimono is de traditionele kleding voor de Japanse vrouw of man. Tegenwoordig wordt de kimono hoofdzakelijk alleen nog op feestdagen gedragen.

 

Een echte zijden kimono is een kostbaar bezit en wordt dan ook doorgegeven van moeder op dochter en van vader op zoon. Vrouwen dragen een ander soort kimono dan de mannen. Jonge meisjes dragen een vrolijk gekleurde kimono en de oudere dames een met minder uitbundige kleuren. De kimono van de man is altijd donkerder van kleur. Het dragen en omdoen van een kimono is niet zo makkelijk. Veel vrouwen nemen zelfs les om dit te leren.



Bij judo is dit anders. Jongens en meisjes dragen dezelfde kleuren. Een judopak het een 'Judogi' of gewoon 'Gi' en bestaat uit een broek, een jas en een band. De judojas is van stevig dubbel geweven katoen, want er wordt flink aan getrokken. Dat zul je vast wel merken.

 

De lengte van de jas is langer dan bijvoorbeeld bij karate, maar korter dan de Japanse kimono of “Yukata” (een soort avondkimono). Zo heb je ook de Kendogi en de Karategi. Bij kendo (ook een oosterse vechtsport) houdt een gesp de jas in het midden ter hoogte van de borst vast.

De judojas heeft geen knopen of gespen of iets dergelijks. Dat zou te gevaarlijk zijn. Je zou jezelf of iemand anders kunnen verwonden.

 

Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Anton Geesink was de initiatiefnemer en promotor van het blauwe wedstrijdpak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is. Vooralsnog volgen de landen als Japan en Korea uit overweging van traditionele aard deze trend nog niet graag.

 


Hoe moet je je Judo-pak (Judogi) aantrekken?

 

Bij het aantrekken van de broek zorg je ervoor dat de lusjes aan de voorkant zitten. Het lint dat door de bovenkant gaat eerst goed aantrekken, daarna aan de voorkant aan twee kanten door de lusjes halen en met een strik goed vastknopen. Voor de allerkleinsten onder ons zijn er ook broeken met een elastiek. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk.

 

Je judojas wordt links over rechts dichtgeslagen en dichtgebonden door de judoband. (OBI)
Afhankelijk van de buikomvang van de judoka´s is de band ongeveer 2.40 tot 3.00 meter lang. Vrouwen droegen vroeger een speciale vrouwenband: een zwarte band met een witte lijn in het midden over de gehele lengte. Het knopen van de band gebeurd op een speciale manier en dat levert voor de beginner nog al wat problemen op.



Het knopen van de Judoband  ( geldt ook voor Jiu-Jitsu)

 



De afmetingen van het judopak

 

De maat van het judopak dient aan bepaalde maten te voldoen. De mouwen van de jan en de pijpen van de broek mogen niet te klein, maar ook niet te lang zijn. Bij trainingen wordt hier nogal eens gemakkelijk mee omgegaan, maar bij wedstrijden wordt hier nauwkeurig op gelet !

 

Is je judopak niet in orde ? Dan kan het gebeurden dat je niet mee mag doen !